NYE KULTURELLE INITIATIV I 2022!

Beethovens 250-års jubileum skulle feires gjennom hele 2020 – nå har det blitt hele 2020 og 2021. Dersom vi smyger oss rolig videre i musikkhistorien så kan vi fortsette feiringen med Franz Schubert 225-års jubileum. Han ble født i Wien den 31. januar 1797. Beethoven og Schubert traff hverandre aldri – til tross for at de bodde samtidig i den klassiske musikkens hovedstad i 30 år.

Schubert beundret Beethoven og lot seg inspirere av hans enorme skaperkraft. Beethovens Septett var tidens mest populære kammermusikkverk. Schubert utvidet ensemblet med én musiker og komponerte Oktett i F-dur, D. 803, som også ble et av musikkhistoriens signalverk. Verket framføres i Hjertnes den 29. januar av

Solister fra Oslo Filharmoniske Orkester,

og de starter en feiring som vi sprer gladelig utover i sesongen.

Det er viktig for videreutviklingen av musikklivet at vi ser dagens musikalske ideer og tanker i relasjon til de store mesterne. Derfor har Kulturelt Initiativ bestilt et verk av Gisle Kverndokk for den samme besetningen som Schubert komponerte for. Kverndokk tente veldig på oppgaven og har nettopp sendt oss partituret på

A Winter Morning

et verk med de 3 satsene: The Frozen Lake – The White Forest – The Icy Air.

Tankene våre går umiddelbart til ett av Schuberts mest kjente verk – Winterreise – uten at vi foreløpig har hørt en eneste tone av Kverndokks verk. Dette blir spennende, og vi elsker selvfølgelig verdenspremierer i vårt eget herlige kulturhus.

Videre i sesong 2022 kommer store opplevelser på rekke og rad:

B32 – samtlige av Beethovens 32 klaversonater i 8 konserter i pinsehelgen, 3. – 6. juni

Midtåsen kultur- og barnefestival 10. – 24. juli

Høstfestival 2022 fra 7. til 9. oktober

i tillegg til konserter spredd utover vår- og høsthalvåret – i Hjertnes Midtåsen skulpturpaviljong og i Andebu.

Vi takker for gode opplevelser i 2021, håper virkelig på et godt kulturår 2022 og lar oss inspirere av Nobels Fredspris vinner Marias Ressas ord:

Det beste av menneskeheten ligger i kunsten!