1

MiSK. NÅ – Ensemble Allegria

Vårens store musikalske høydepunkt i MiSKs konsertserie inntreffer når det kritikerroste «Ensemble Allegria» gjester Sandefjord med et storslagent program. Gå ikke glipp av denne musikalske opplevelsen!

Program:

Béla Bartók – Rumenske Danser
Toru Takemitsu – Requiem for strykeorkester
Franz Schubert – Strykekvartett no. 14, “Døden og piken” Arr. Gustav Mahler

Konserten er en del av Ensemble Allegrias konsertserie «NÅ» som denne sesongen presenterer fire ulike program satt sammen av fire ulike musikere fra ensemblet. I denne konserten presenterer fiolinisten Eva Stalheim et program med store spenn i uttrykk. Fra Bartoks Rumenske danser, seks ulike danser hentet fra Transylvania som et resultat av Bartoks store innsamlingsarbeid av ungarsk, slovakisk, bulgarsk og rumensk folkemusikk til Toru Takemitsus Requiem for strykeorkester skrevet i 1957, et melankolsk verk med sterke referanser til 2. verdenskrig. Programmet avsluttes med et av kammermusikkens mest kjente verk, strykekvartetten «Der Tod und das Mädchen» (Døden og Piken) av Franz Schubert fra 1824. Schubert, preget av syfilis og pengeproblemer, var veldig deprimert, og det ligger en sterk følelse av nettopp desperasjon og død i denne musikken. På slutten av 1800-tallet transkriberte Gustav Mahler musikken for strykeorkester, noe som har gitt en enda fyldigere klang med større dynamiske utsving enn i den originale strykekvartett-utgaven.


Ensemble Allegria
Allegria (ital.) betyr glede og det var nettopp gleden ved å spille sammen som førte en gruppe musikkstudenter til å starte opp orkesteret i 2007. Ensemble Allegria regnes blant landets ypperste musikkensembler og er kjent for å kombinere høy kunstnerisk kvalitet med spontanitet og fleksibilitet. Orkesteret består av 23 faste musikere og har siden begynnelsen blitt drevet av musikerne selv under kunstnerisk ledelse av Maria Angelika Carlsen.

I tillegg til sin egen konsertserie «NÅ» i Oslo har Ensemble Allegria spilt på de store musikkfestivalene i Norge og samarbeidet med flere av verdens ledende solister som Tine Thing Helseth, Martin Fröst, Truls Mørk, Lawrence Power, Kathryn Stott and Benjamin Schmid. Ensemblet har gitt ut tre innspillinger, hvorav to er nominert til Spellemannprisen, og har i flere år hatt et tett samarbeid med Det Norske Solistkor gjennom flere konsertprosjekter og innspillinger. I 2018 mottok orkesteret sammen med Solistkoret Diapason d'or de l'année.

_
_
_