2

ARILD ANDERSEN: SAGN – 30 ÅR

2020 er det 30 år siden Arild Andersen – Norges virkelige superbassist - ga ut albumet Sagn sammen med bl.a. Kirsten Bråten Berg, eliten av norske jazzmusikere og den brasilianske perkusjonisten Nana Vasconcelos.

Sagn var opprinnelig et bestillingsverk for Vossajazz i 1990 og plata var med på å starte jazzfolketone-crossover-bølgen som skylte over landet på 80- og 90-tallet. Albumet står fortatt som en påle, og fortsetter å være en inspirasjonskilde for både jazz- og folkemusikere over hele landet. Arild var ikke vanskelig å overtales til å sette opp en liten eksklusiv runde konserter på utvalgte steder. Nana Vasconselos var med på den første turnéen, mens Paolo Vinaccia overtok stikkene etter ham. Nå som begge er borte, vil Sagn også oppleves som Savn, og Helge Norbakken stepper inn som superreserve.


Arild Andersen ble kjent som jazzmusiker på slutten av 1960-årene.

Etter samarbeid med blant andre Karin Krog og etter å ha vært medlem av Jan Garbarek Quartet (1967–1973), har han senere i hovedsak ledet egne grupper og turnert over hele Europa. Andersen har hatt nære samarbeid med sangere og musikere som Sheila Jordan, Radka Toneff, Paul Bley, Terje Rypdal, George Russell og Stan Getz. Han har også spilt med og deltatt på album med Don Cherry, Sam Rivers og Roswell Rudd.

I 1982 startet han bandet Masqualero sammen med Jon Christensen, Nils Petter Molvær, Jon Balke og Tore Brunborg. Andersen albumdebuterte som bandleder med Clouds In My Head (1975) på det tyske plateselskapet ECM, og samarbeidet med ECM har siden vært vedvarende.
Arild har gitt ut hele 47 album i eget navn og bidratt på langt over 300 utgivelser.


De som spiller årets utgave av Sagn er:
Arild Andersen (bass), Kirsten Bråten Berg (vokal), Frode Alnæs (gitar), Bugge Wesseltoft (keyboards), Bendik Hofseth(saksofon), Helge Norbakken (trommer) og Asle Karstad på lyd
Bugge Wesseltoft er opptatt hele høsten, og det var den eneste uka det var mulig for alle å stille.

_
_
_