HAVET - En musikal om kjærlighet, arbeid og hvalfangerliv

Om arrangementet

SUKSESSEN FORTSETTER I JULI 2024!

Nesten 6500 publikummere så HAVET i 2023.

ALLE hus var utsolgt. 

Nå kommer suksessforestillingen tilbake til HARMONIE ARENA i juli 2024.

En nyskrevet og nykomponert musikal om kjærlighet, arbeid og hvalfangerliv. 
16.september 2023 hadde HAVET urpremiere på HARMONIE arena i Sandefjord. Og forestillingen ble en kjempesuksess.

Handling
Handlingen er lagt til 1959, Sandefjord, og selv om vi valgte å holde oss til sanne opplevelser som grunnlaget for manuset vårt, så er alle karakterer fiktive.

Rammen er tilfeldigvis hvalfangst på grunn av idéinnehaverens tilknytning.Fortellingen er en fiktiv kjærlighetshistorie om det nyforlovede paret Terje og Jenny.

Moren til Terje, Solveig, ble enke under krigen. Mannen hennes var på vei hjem fra Antarktis våren 1940 da det tyske angrepet på Norge den 9.april førte til at hjemreisen måtte avbrytes, og flere tusen hvalfangere endte opp i Storbritannia der de meldte seg til krigstjeneste. Far i huset omkom i krigen og kom aldri hjem igjen til Sandefjord og den lille familien sin på Østerøya, med 2 små gutter og Solveig. 

Solveig ble alene med gården og slet med å få endene til å møtes. Og da eldstemann Olav, var 14 - 15 år, ble hun nødt til å sende han ut på hvalfangst for å spe på økonomien.

Men Solveig tviholdt på yngstemannen Terje, og håpte han ville finne arbeid og roen på land.

Men når Terje nærmer seg 20, har ikke rastløsheten gitt seg, og han drømmer stort. Og han drømmer enda større når han treffer og forelsker seg hodestups i Jenny. Han vil bli skytter i rekordfart, slik at han kan kjøpe traktor til mor, og hus til Jenny på solsiden på Framnes, med syrinbusker i hagan, og i oppkjørselen – en Cadillac.

Vi blir med Terje som førstereis på Hvalfangst, sammen storebroren Olav og resten av gutta. Terje ser verden for første gang i livet. Han har jo ikke reist lenger enn te´ Tjøme, og nå skal han helt til Cape Town og Antartktis. Det er ikke til å tro.

Jenny har kommet inn på sekretærlinja og ønsker å være en selvstendig moderne kvinne av sin tid og tjene egne penger.

Musikalen skildrer oppturer, nedturer, utfordringer, historiske innblikk som har vært med på å prege regionen til det den er i dag.

HAVET - 2023
Til sammen var det 46 medvirkende i produksjonen. På scenen var ensemblet en blanding av erfarne musikalartister – skuespillere og lokale frivillige aktører, ungdommer og barn, som aldri hadde spilt i en fullskala musikal før. Alle 46 gav av seg selv og sin tid, så raust. Alle behandlet prosjektet som om det var deres eget og grep fatt i utfordringene med profesjonalitet og med den fulleste respekt og forståelse for tekst, innhold og sang. Det var rett og slett rørende engasjement blant alle medvirkende.

Men det som har beveget mest er publikummernes reaksjoner på at de fikk øye på sitt eget liv. Det er vanskelig å lage teater. Men i denne forestillingen tør vi å åpne døra og slippe alt ut og inn, og det har truffet og engasjert. Og forestillingen har betydd noe for noen.  Har skapt diskusjoner og bevisstgjøring. Tilbakemeldingene har vært overveldende, og reaksjonene store, det vitner at vi har truffet på flere områder.

Det er ikke hverdagskost at nytt norsk musikkteater om en viktig del av historien vår blir skrevet, og oppført. Og i tillegg blir en suksess.

Dette ble en viktig forestilling, som har satt spor hos mange allerede, og nå når forestilingen skal opp igjen vil vi få muligheten til å nå ut med fortellingen vår til mange fler, samt skape gode opplevelser for medvirkende, og videreføre historien til nye generasjoner.

Produsent: Tonga Produksjoner 

Etter en idé av Dorina Eldøy-Iversen. 
Manus: Morten Lorentzen, med bidrag av Johan Osuldsen, Dorina Eldøy-Iversen
Storyline: Johan Osuldsen, Dorina Eldøy-Iversen med bidrag av Morten Lorentzen
Komponist: Mathias Luppichini

Showpakke:
Ved kjøp av Showpakke blir det automatisk reservert bord kl. 17.00 på Kokeriet.
Man kan velge mellom forrett + hovedrett eller hovedrett + dessert ved ankomst Kokeriet.